Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Älvstaden-dagen – med fokus på kvaliteter

Aktuellt Publicerad 10 december, 2015

Eriksbergshallen fylldes med ca 200 personer den 3 december. De inbjudna representerades av politiker, samarbetspartners, näringslivet och deltagare i projekt Älvstaden.

Temat för årets upplaga av Älvstaden-dagen var ”Älvstadens kvaliteter” och programmet hölls förtjänstfullt ihop av moderator Karin Klingenstierna. Hon aktiverade dessutom alla med hjälp av en mentometer-app, som laddades ned i mobilerna. Med jämna mellanrum fick publiken vara med och tycka till. Svaren redovisades i realtid på storbildskärmen. Det var mycket uppskattat då det skapade interaktivitet och lockade även till många skratt.

Dagen inleddes med att Lena Andersson, VD Älvstranden Utveckling tillsammans med Christer Samuelsson, Stadsdelsdirektör SDF Lundby hälsade alla välkomna och gav sin syn på var projekt Älvstaden är idag och dess utmaningar framåt. Båda delade med sig en positiv bild till åhörarna.

Lena Lundblad, chef Strategisk Planering, Fastighetskontoret klev sedan upp på scenen och satte Älvstaden i ett större sammanhang. Hon beskrev hur Älvstaden och dess vision bidrar till Göteborg Stads utveckling och utmaningar.

Hur Älvstadenorganisationen har arbetat och bland annat tagit fram en nyligen godkänd färdplan presenterades av Anders Svensson, Processledare för Älvstaden, Stadsbyggnadskontoret tillsammans med Martin Blixt, Stadsutvecklingschef Älvstranden Utveckling. Färdplanen är offentlig och kan läsas av alla som vill se hur planerna ligger för alla delprojekten i Älvstaden.

Professor Lars Marcus från Chalmers Tekniska Högskola fick representera akademin och samarbetet som är så viktigt för innovation och kunskap i Älvstadenprojekten. Han lät oss alla förstå komplexiteten med att bygga stad och framför allt bygga ett läge. Det är många parametrar att ta med i beräkningen för att skapa en öppen, inkluderande, dynamisk stad.

Näst sist i programmet var Stadsarkitekt Björn Siesjö. Han delade med sig av sina funderingar kring ”från vision till byggd form”. Vikten av att skapa förutsättningar till levande mötesplatser i den täta Älvstaden kunde ingen i salen ta miste på.

Dagen avslutades med en paneldebatt där politiken, näringslivet och Göteborgs Stad fick svara på frågor som t ex hur det går att samverka i stadsbyggnadsprojekt med högt ställda mål och med aktörernas ibland olika intressen. Det framkom tydligt att projekt Älvstaden inte kommer att lyckas om vi inte samverkar. Och att samverkan är både utmanande och utvecklande på samma gång enades det om.

Här nedan kan du se filmklipp ifrån dagen:

Välkomna och inledning av dagen (Lena Andersson, VD Älvstranden Utveckling, Christer Samuelsson,
Stadsdelsdirektör SDF Lundby)

Älvstaden i ett växande Göteborg (Lena Lundblad, chef Strategisk Planering, Fastighetskontoret)

Älvstaden-organisationen ( Anders Svensson, Processledare för Älvstaden, Stadsbyggnadskontoret, Martin Blixt, Stadsutvecklingschef Älvstranden Utveckling)

Stadsbyggnadskvaliteter – Att bygga läge (Professor Lars Marcus, Chalmers Tekniska Högskola)

Älvstadens kvaliteter – från vision till byggd form (Stadsarkitekt Björn Siesjö)

Paneldiskussion & Summering av dagen 

Panelen: Ulf Kamne, Kommunalråd och ordförande byggnadsnämnden

Erik Danckwardt, JR Kvartersfastigheter

Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna

Lena Josgård, HSB

Martin Blixt, Älvstranden Utveckling AB

Moderator: Karin Klingenstierna

 

 

 

 

 

 

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site.