Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Älvstranden Utveckling delaktiga i nya Styr & Ställ

Aktuellt, Hyresgäst Publicerad 12 juni, 2020

Äntligen är Styr & Ställ på plats! Hyrcykelsystemet finns i Göteborg och Mölndal och Älvstranden Utveckling har varit med i arbetet med att utveckla tjänsten.

 Nya Styr och Ställ får nästan dubbelt så många stationer som sin föregångare. 40 stationer med 1000 cyklar har just kommit på plats, och när systemet är fullt utbyggt i augusti består det av hela 135 stationer och 1750 cyklar. Det är Göteborgs Stad tillsammans med Mölndals stad som står bakom hyrcykelsystemet och Älvstranden Utveckling har deltagit i arbetet.

– Vi har varit med i processen under ett par år, initialt deltog vi i en workshopserie kring vilka krav vi tyckte att trafikkontoret skulle ställa i upphandlingen av lånecykelsystemet, säger Åsa Svensson, miljöstrateg. Vi deltog också i diskussionerna kring områdesgränser för systemet och på slutet har vi varit med att identifiera lämpliga platser i Frihamnen och på Lindholmen. På Lindholmen har vi samordnat placeringen med hubbarna för mobilitetsprojektet LIMA, och så upplåter vi mark för stationen vid Anders Carlssons gata på Lindholmen. Vår fastighetsavdelning har varit så bra involverade i detta arbete.

Främjar hållbart resande
Styr & Ställ gör det enkelt för alla som bor i närheten av eller pendlar till en station att resa mer hållbart.

– Alla insatser som stöttar ett mer hållbart och yteffektivt resande är ju bra. Fler åtgärder behövs för att underlätta resor med cykel och ju fler som cyklar eller reser kollektivt desto bättre förutsättningar har vi att utveckla ytor till trevligare saker. I takt med att innerstan utvecklas behöver vi ju också lätta på trycket i hela trafiksystemet, annars kommer varken bussar eller bilar fram i tid, säger Åsa Svensson.

Etablering på nya platser skapar värde
I nuläget går det att hyra Styr & Ställ-cyklar på flera platser i Älvstaden, däribland Lindholmen, Skeppsbron, Masthuggskajen, Backaplan och Centralenområdet. När hela systemet är utbyggt kommer det även att finnas stationer i Frihamnen, Ringön och Gullbergsvass.

– Stationerna i Frihamnen är värdefulla för boende i de temporära bostäderna, för Jubileumsparken och för övriga verksamheter i området. Frihamnens stationer kan förhoppningsvis bidra till området som målpunkt och gör även att systemet på Lindholmen hänger ihop bättre med innerstadens stationer och inte blir en egen ö i systemet, säger Åsa Svensson.

LISTA: Styr och ställ samtliga stationer

This site is registered on wpml.org as a development site.