Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Älvstranden Utveckling i stor fastighetsaffär – säljer för 900 miljoner i Göteborg

Aktuellt Publicerad 12 juni, 2015

I dag har Älvstranden Utveckling AB tecknat avtal om försäljning av tre stora kontorsfastigheter om totalt ca 35 000 kvm på Lindholmen. Det är årets hittills största fastighetstransaktion i Göteborg. Köpare är Atrium Ljungberg som därmed gör sitt första förvärv i Göteborg.

Byggnaderna, som innehåller företrädesvis moderna och flexibla kontorslokaler med spännande detaljer och unika kvalitéer från varvstiden, har sålts till ett marknadsvärde som uppgår till 897 miljoner kronor. Avtalet är villkorat med att Göteborgs kommunfullmäktige godkänner överlåtelsen. Tillträde sker preliminärt den 30 september 2015.

Fastighetspaketet, som har sålts med hjälp av fastighetsrådgivaren CBRE, har rönt ett stort intresse som resulterat i många kvalificerade anbud. Vid slutförhandlingen utvärderades tre starka budgivare, som var väldigt nära varandra i pris. Atrium Ljungberg bedömdes vara den aktör som det var mest fördelaktigt att sälja till.

– Vi välkomnar att en ny långsiktig fastighetsaktör etablerar sig i staden. Det är bra för Göteborg och visar att vi är mycket attraktiva för investerare. När stadens utveckling nu intensifieras med Älvstaden och vi bygger ihop staden över älven och ökar bostadsbyggandet så kommer möjligheterna att investera i Göteborg bli ännu bättre, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsen ordförande i Göteborg.

Genom affären säljer Älvstranden Utveckling AB närmare 10 % av den uthyrningsbara byggnadsytan i sitt fastighetsinnehav.

– Transaktionen är första steget i en långsiktig avyttringsstrategi för delar av vårt bestånd. Det ligger helt i linje med bolagets nya ägardirektiv: att vi ska fokusera på framtidens stadsutvecklingsområden, säger Mattias Jonsson, som är styrelseordförande för Älvstranden Utveckling.

Atrium Ljungberg ser Göteborg som en intressant marknad med stor potential framöver. De kommer att etablera en lokal organisation som arbetar nära hyresgästerna och med att finna framtida utvecklingsmöjligheter.

– Här vill vi, precis som på våra andra ställen, utveckla långsiktigt hållbara stadsmiljöer tillsammans med kommunen, hyresgäster och andra samarbetspartners. Förvärvet i Lindholmen är strategiskt viktigt för oss och nu har vi skapat en plattform för vidare expansion i Göteborg, kommenterar Ingalill Berglund, VD Atrium Ljungberg.

Lindholmen är en viktig del av Älvstadens stadsutveckling. Det tidigare varvsområdet har transformerats till ett modernt kontorsområde och kunskapsnod. Här ligger bland annat Lindholmen Science park och Chalmers, 350 företag med inriktning mot fordonsindustri, ICT, media och teknik samt ett trettiotal restauranger. Stadsdelen är arbets- och studieplats för cirka 20 000 personer och har en väl utbyggd infrastruktur.

Under året påbörjas utbygganden av Lindholmshamnen, som kommer att göra Lindholmen mer stadslikt genom att området tillförs cirka 450 lägenheter, en förskola och ytterligare verksamhetslokaler. Här pågår också detaljplanearbetet för Karlavagnsplatsen som bland annat kommer att innehålla Göteborgs första riktiga skyskrapa.

Älvstrandens VD Lena Andersson betonar att Atrium Ljungbergs helhetssyn och utvecklingsambitioner är värdefullt för den fortsatta utvecklingen i Lindholmen.

– Speciellt roligt är det att Atrium Ljungberg har valt att investera i en så vital del av Göteborgsmarknaden som Lindholmen. De är mycket skickliga fastighetsutvecklare och kommer att bidra till att Lindholmen får rätt förutsättningar att utvecklas till ett område som når upp till Vision Älvstadens högt ställda ambitioner, säger hon.


För mer information, kontakta:

Lena Andersson, VD Älvstranden Utveckling AB
Tel 0706-95 96 85
E-post lena.andersson@alvstranden.goteborg.se

Micael Averborg, Affärsområdeschef Transaktion och marknad Atrium Ljungberg
Tel 0730-26 19 07
E-post micael.averborg@atriumljungberg.se
2014-12-09, CBRE, Götaverksgatan Göteborg

2014-12-09, CBRE, Götaverksgatan Göteborg

2014-12-09, CBRE, Götaverksgatan Göteborg

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site.