Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Älvstrandens Åsa Swan kan bli årets nyskapande chef

Aktuellt Publicerad 25 januari, 2019
​Åsa Swan har för sitt arbete på urban planering nominerats till årets nyskapande chef inom offentlig sektor. Priset ska gå till en chef som genomfört ett extra utvecklingsarbete kring organisationsutveckling eller digitalisering som förbättrat organisationen. Priset delas ut på galan Offentlig chef i Stockholm 13 mars i år.

Grattis, Åsa! Varför har du blivit nominerad?

— Ja, i nomineringen skriver de om arbetet med de självstyrande teamen, något som jag själv är mycket stolt över och tycker har varit roligt att jobba med, säger Åsa Swan.

Men inte bara det! Du är nyfiken, engagerad och modig också?

— Jag rodnar lite nu, men visst, såna fina ord ska man ta till sig, men utan bolagets stöd och medarbetarnas engagemang och kunskap hade det aldrig blivit så bra som det har blivit, säger Åsa Swan.

Arbetet med de självstyrande teamen infördes som ett pilotprojekt under 2018 o ch kommer att permanentas under 2019. Arbetssättet testades med en grupp medarbetare som arbetar strategiskt med hållbarhetsfrågor. Chefskapet i många frågor flyttades stegvis över till medarbetarna som själva fick ansvaret att leda och fördela sina arbetsuppgifter och på så sätt få bättre kontroll över teamets situation.

— Vi behövde hitta en ny form för att leda och styra avdelningen, säger Åsa Swan, som 2018 var avdelningschef för urban planering. Det handlar mycket om ett tillitsbaserat och självstärkande ledarskap.

Det låter som att du avskaffade din egen roll?

— Ha, ha, nej chefsrollen finns kvar. Vi har under året på olika sätt göra tydligt vad var och en ska göra då teamet allt mer styr sig själva, säger Åsa Swan

Här är motiveringen till nomineringen:

”Åsa har infört ett självstyrande team för en del av organisationens anställda. Efter utvärderingar kan man konstatera att det har medfört en mängd positiva effekter på flera områden, inte minst att minska upplevelsen av stress. Engagemang, nyfikenhet och mod att testa nytt genom att utmana rådande arbetssätt uppmuntras under Åsas ledarskap. Hennes ledarskap bygger på tilliten till sina medarbetares förmåga och kompetens att driva och utveckla sitt eget arbete.”

 

Läs mer om priset och galan på:

https://offentligchef.com/aretsoffentligachef/

This site is registered on wpml.org as a development site.