Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Seminarium: Att bryta innanförskapet – Frihamnen som testarena

Aktuellt Publicerad 26 juni, 2017

Seminarium i Almedalen 6 juli

Hur skapar vi en innerstad där alla känner sig välkomna? Idag saknas tydliga nationella incitament för kommuner att testa nya sätt att bedriva stadsutveckling på. Räcker det att vi förlitar oss på förändrade arbetssätt och socialt ansvarstagande byggherrar eller behövs en förändrad lagstiftning?

Frihamnen är en unik möjlighet att skapa en ny stadsdel utifrån vision Älvstaden. Genom att stärka kärnan, möta vattnet och hela staden skapar vi en inkluderande, grön och dynamisk innerstad. Älvstaden är en testarena där vi provar nya modeller och tekniker för hållbar stadsutveckling.

I Frihamnen sker detta på olika sätt. En framtida stadspark växer dynamiskt fram genom platsbyggnad där göteborgarna är aktiva i planering och genomförande. Möjligt innehåll i en urban park testas i miniformat och drivs av ett idéburet offentligt partnerskap. Nya affärsmodeller testas för att skapa hyresrätter med låga hyror. Här etableras också den ”temporära staden”.

Genom konkreta exempel påverkar vi de nationella strukturerna. Frihamnens prototyper, där vi gör och testar simultant, har gett goda resultat. Men räcker det att vi förlitar oss på förändrade arbetssätt och socialt ansvarstagande byggherrar eller behövs en förändrad lagstiftning för att möjliggöra för kommuner att gå före och testa nytt.

När: Torsdag 6 juli kl 9.00-10.00
Var: Västsvenska Arenan i direkt anslutning till Almedalsparken, intill Västerport på Strandvägen
Moderator: Victoria Percovich Gutierrez
Medverkande: Jessica Segerlund (Älvstranden Utveckling AB), Kristian Käll (Älvstranden Utveckling AB), Ia Kjellsdotter (Passalen), Joachim Arcari (Botrygg).

Paneldebatt med bl a Ulf Kamne, kommunalråd Göteborgs Stad och Jonas Ransgård, oppositionsråd Göteborgs Stad,  tillsammans med övriga medverkande.

Du som inte kan vara på plats i Almedalen har möjlighet att ta del av seminariet på annat sätt. Seminariet kommer att livesändas. För att ta del av sändningarna gå in på http://vastsvenskaarenan.se/ där du även kan läsa mer om Göteborgs Stads olika seminarier under Almedalsveckan.

This site is registered on wpml.org as a development site.