Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Göteborg är Sveriges klimatstad 2015

Aktuellt Publicerad 17 mars, 2015

Göteborgs Stad har utsetts till svensk vinnare i Världsnaturfonden WWF’s globala klimatutmaning Earth Hour City Challenge. Staden prisas bland annat för smarta strategier, kreativa initiativ och sitt breda sätt att arbeta.

Bland de många projekt och klimatåtgärder som bidrog till att Göteborg tog hem det åtråvärda förstapriset är Älvstranden Utveckling delaktiga i miljöstadsdelen Kvillebäcken, Step Up-programmet och ElectriCity.

Kvillebäcken är det första bostadsområdet som byggs med Göteborgs Stads nya, tuffa miljökrav. En grön stadsdel där det är enkelt att leva klimatsmart. Invånarna kommer inte att vara beroende av transporter med bil, och byggnaderna uppfyller höga krav på exempelvis energibalans, sunda material, och skydd mot buller och fukt.

I Step Up-programmet integreras energi och klimatfrågor i stadsplaneringen. Tanken är att utveckla en modell för att förbättra energiplanering och nå uppsatta klimatmål. Här läggs också grunden för spännande och innovativa projektidéer som kan bli verklighet när Älvstaden byggs ut.

ElectriCity är ett samarbete där industri, forskning och samhälle utvecklar och testar nya lösningar för framtidens kollektivtrafik. Ett exempel är den nya busslinje som har premiär 15 juni i år – med tysta, avgasfria bussar som hämtar passagerare inomhus och drivs med förnybar el.

Göteborg världens klimatstad?
Syftet med tävlingen är att få städer att inspirera varandra i klimatarbetet, och efter prisutdelningen i Stockholm 17 mars är det dags för nästa steg. Då inleds den internationella utmaningen, där Göteborg tävlar mot de vinnande städerna i 16 andra länder. Det globala priset delas ut den 9 april.

 

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site.