Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Göteborgarna vill bo grönt och centralt

Pressmeddelanden Publicerad 12 februari, 2013

88 % av göteborgarna vill leva nära grönområden och 75 % vill bo centralt. Många vill dessutom bo miljösmart och ha möjlighet att välja bort bilen.  Det visar en undersökning framtagen på initiativ av Kvillebäcken-konsortiet.

I januari 2013 genomfördes en undersökning som kartlade vad göteborgarna värdesätter vid val av bostadsområde. Högst upp på önskelistan stod närhet till gröna områden. Något som 88 % uppger som viktigt vid val av bostad.

– Att bo nära grönområden men samtidigt centralt är något som skattas högt av stadens invånare. Den centrala bebyggelsen i Kvillebäcken är något positivt för en hållbar utveckling av staden då området får ett tillskott av bostäder och grönytor, säger Johan Ekman kommunikationschef på Älvstranden Utveckling och talesperson för byggnadsprojektet Kvillebäcken.

Majoriteten av göteborgarna, närmare bestämt 80 %, vill även ha en blandning av bostäder, butiker och service där de bor. I Kvillebäcken satsas det därför på att skapa en levande stadsdel med blandad bebyggelse av bostäder, torg, parker, caféer och butiker.

65 % vill bo miljösmart 
En annan tydlig trend är att göteborgarna vill bo miljösmart. Bland annat uppger 70 % att hållbarhetsaspekten, när det gäller effektiv insamling av avfall, är en viktig fråga. 48 % av de tillfrågade vill bo så att de kan välja bort bilen och 54 % vill ha effektsmarta byggnader med fjärrvärmedriva vitvaror.

– I Kvillebäcken är miljöambitionerna högt ställda. I Göteborg har vi tuffa miljökrav för nybyggnation och Kvillebäcken är den första stadsdelen som har byggts efter dessa, säger Erica Bengtsson, Miljösamordnare på Älvstranden Utveckling. Det innebär exempelvis att trafik och bebyggelse anpassas till ett mer hållbart ekologiskt samhälle, där människor exempelvis inte är beroende av biltransporter.

Kvillebäcken en internationell förebild
Som helhet kommer Kvillebäcken-projektet att överträffa de krav som ställs i det amerikanska certifieringssystemet för gröna, hållbara områden, LEED Platinum Neighborhood, samt de som ställs i den brittiska motsvarigheten BREEAM Communities Outstanding.

Kvillebäckens hus kommer alla dessutom att vara certifierade enligt det svenska miljöklassningssystemet Miljöbyggnad, med silverklass. Detta – tillsammans med de krav på energihushållning, inomhusmiljö, sunda materialval, skydd mot fukt och buller, grönska på gårdarna och hantering av dagvatten som ingår i de internationella certifieringarna – ger Kvillebäckens invånare möjlighet att leva miljösmart.

Första inflyttning närmar sig
Den 27 februari är det dags för första inflyttning i Kvillebäcken.Dagen till ära kommer Kvillebäcken att bjuda in till en inflyttningsfest i området. Festen kommer att vara öppet för både boende, grannar och media. För mer information se kvillebäcken.se

För mer information, kontakta:
Johan Ekman, Kommunikationschef Älvstranden Utveckling AB
Tel. 0706-95 96 10
Mail: 
Johan.Ekman@alvstranden.goteborg.se

Erica Bengtsson, Miljösamordnare på Älvstranden Utveckling
Tel: 031-779 96 37
Mail: erica.bengtsson@alvstranden.goteborg.se

Om Kvillebäcken:

Kvillebäcken är en helt ny stadsdel i Göteborg. Totalt ska 2000 nya lägenheter byggas. Visionerna för Kvillebäcken är att skapa en levande stadsdel där mötet mellan människor står i fokus och där invånarna kan leva klimatsmart. Allt endast 6 minuter från Brunnsparken. Nya Kvillebäcken byggs av ett byggkonsortium bestående av Bostadsbolaget, Derome, HSB Göteborg, Ivar Kjellberg, NCC, Veidekke, Wallenstam och Älvstranden Utveckling. Nya Kvillebäcken är det första området som byggs utifrån Göteborgs stads nya och tuffa miljökrav. Första inflyttning är planerad till februari 2013.
Läs mer på 
www.kvillebäcken.se

This site is registered on wpml.org as a development site.