Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Innovativ oas på Masthuggskajen

Aktuellt Publicerad 27 maj, 2016

Nu har Älvstranden Utveckling, IMCG, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Watteriet invigt den sista av demonstratorerna inom innovationsprojektet Tysta Offentliga Rum. Älvstranden Utveckling upplåter under en två-årsperiod ytan på Masthuggskajen till olika aktörer med spännande koncept. Det IMCG-ledda projektet är ett av dem och nu står en väder- och bullerskyddad mötesplats klar.

– Vi är gärna testarena för bullerskyddsmodulerna på Masthuggskajen då vi ser nyttan både under byggperioden och när området är färdigställt, säger Åsa Vernersson, projektledare för Masthuggskajen, Älvstranden Utveckling.

– Faller detta väl ut ser jag att flera av våra stadsutvecklingsprojekt i Älvstaden tar till sig denna lösning, avslutar hon.

Innovationsprojektet är ett samarbete mellan nio aktörer som representerar privat- och offentlig sektor samt akademi. Fokus ligger på att utveckla en lösning som möter samhällsutmaningen buller för att tillsammans skapa attraktivt stadsliv världen över. Den potentiella kunden är stadsutvecklare, byggföretag eller privata markägare med hållbarhet i fokus.

– Vi behöver fundera på vilka ljudmiljöer och funktioner vi vill ha i vår omgivning i stället för att enbart se buller som ett problem. En kombination av innovativa lösningar behövs. Modulerna som tagits fram inom TOR-projektet kan vara en av dem, säger Krister Larsson, senior forskare och akustiker på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Under invigningen presenterades lösningen och de akustiska utmaningarna. Nästa steg och utmaning är att få ut innovationen på marknaden och skapa tillväxt.

– En av de största utmaningarna för samhället är att vårda gemensamma resurser som till exempel luften vi andas eller som i detta fall, stadsmiljön vi alla vistas i. För att möta dessa utmaningar krävs det innovationskraft genom samverkan, säger Jonas Norrman VD på IMCG.

This site is registered on wpml.org as a development site.