Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Jubileumsparken vann Sienapriset

Pressmeddelanden Publicerad 20 mars, 2019

Jubileumsparken i Frihamnen har i konkurrens med fyra andra nominerade vunnit Sienapriset för 2018. Priset delas ut av Sveriges Arkitekter till landets bästa landskapsarkitektur.

– Sienapriset är ett prestigefyllt arkitektpris att tilldelas. Det är extra kul att just Jubileumsparken har vunnit då det är ett speciellt stadsutvecklingsprojekt där vi tillsammans med föreningen Passalen skapat en mötesplats för alla som drivs, formas och leds av unga, säger Jessica Segerlund på Älvstranden Utveckling.
Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021, där bland annat ett bad i centrala staden stod högt på listan.

En första etapp av Jubileumsparken ska stå klar till jubileumsåret men redan idag finns det så kallade prototyper: en bastu, en sötvattenbassäng i anslutning till Göta älv, en liten saltvattenbassäng, seglarskola, lekplats, en roller derby-bana, odlingslådor, testodlingar, café med mera.
Prototyperna som byggts är test på hur parken kan se ut i framtiden, samtidigt som de utgör den park besökaren känner idag. Jubileumsparken drivs genom en IOP, idéburet offentligt partnerskap, där ungdomar från alla stadsdelar anställs för att sköta driften och utveckla en mötesplats för alla. Förra året hade parken i sin helhet över 80 000 besökare.

– Sienapriset betyder att vi med Jubileumsparken inte bara når ut till göteborgare och besökare, utan att vårt gemensamma arbete även ger avtryck i branschen, säger Kristoffer Nilsson, processledare på stadsbyggnadskontoret.

Sienapriset är en av flera nomineringar och priser som Jubileumsparken mottagit sedan 2014. Tidigare har parken vunnit Sveriges Arkitekter Västra Götalands arkitekturpris 2014 och nominerats till Kasper Sahlinpriset 2015. Dessutom vann utvecklandet av Frihamnen, där Jubileumsparken ingår, Planpriset 2016.
Sienapriset delas ut på Arkitekturgalan i Stockholm den 19 mars. Läs mer om priset på: https://www.arkitekt.se/sienapriset/

Kontaktperson
Jessica Segerlund, platsutvecklingschef Älvstranden Utveckling, 0706-95 96 39
Kristoffer Nilsson, processledare stadsbyggnadskontoret, 070-761 21 44
Jubileumsparken utvecklas i samverkan mellan park- och naturförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och Älvstranden Utveckling, och är en del av stadens satsningar inför 400-årsjubiléet 2021. Den hittills byggda parken är en del av en strategisk metod för att utveckla ett område och är en del av planprocessen. Genom platsbyggnad öppnas området tidigt och verkar mellan vision, plan och genomförande.
www.alvstaden.goteborg.se/jubileumsparken/

Sienapriset har delats ut sedan 1987 för att främja god utemiljö och tilldelas ett objekt och dess arkitekt. Priset är en hedersutmärkelse. Det belönade objektet ska ha aktualitet. Projektörens prisbelönta huvudinsats bör inte ligga längre bak i tiden än fem år. Objektet ska vara så färdig att det ska uppskattas av allmänheten. Juryn för Sienapriset utses av Sveriges Arkitekters Akademi för landskapsarkitektur.

This site is registered on wpml.org as a development site.