Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Kville Saluhall koras till Göteborgs bästa byggnadsverk 2014

Pressmeddelanden Publicerad 17 december, 2014

Kville Saluhall har utsetts till Göteborgs bästa byggnadsverk av ”Per och Alma Olssons fond”. Utmärkelsen tilldelas årligen en byggnad som utmärkt sig estetiskt, praktiskt eller på annat sätt inom Göteborgs stad och 2014-års pris går alltså till Gustav Appell Arkitektkontor och Älvstranden Utveckling som står bakom den nya saluhallen.  

Nomineringarna och priserna har den senaste tiden haglat över Kville Saluhall. Nyligen fick byggnaden ta emot en nominering i det prestigefyllda arkitekturpriset ”European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015” och dessförinnan har saluhallen fått både Yimbypriset och nominerats till Kasper Salin-Priset.

– Det är fantastiskt roligt och jättestort för oss att Kville Saluhall tilldelats detta fina pris! För oss är det ett bevis på att byggnaden, som stått där i mer än ett år nu, verkligen uppskattas av sin omgivning, säger Gustav Appell som nyligen tog emot utmärkelsen tillsammans med Älvstranden Utveckling.

Priset för årets bästa byggnadsverk i Göteborg har deltas ut sedan 1965 av ”Per och Alma Olssons fond”. Enligt makarnas testamente ska priset tilldelas ”den byggherre som under nästföregående år färdigställt det eller de hus som visat sig bäst motsvara estetiska samt därjämte hygieniska och praktiska krav”. Varje år beslutar därför en nämnd av fem konstförståndiga ledamöter (som utses av Kulturnämnden) vilken byggnad som ska prisas. Och i år gick alltså utmärkelsen till Kville Saluhall med motiveringen:

”Mat och dryck och råvaror av högsta kvalitet, inramat av en arkitektur som knyter ihop trådarna mellan den gamla arbetarstaden och den nya stadsdelen runt Kvillebäcken. Arkitekturen är på många sätt dubbeltydig. Den är klassisk men samtidigt modern. Strikt ordnad, men också lekfullt skulpterad. Den storslagna hallen är på samma gång högtidligt stram och vardagligt intim. Tegelkroppen massiv och tung, men rummet lätt och fyllt av ljus.

I en tid när allt mer handlar om yta och kortsiktighet, blir saluhallen en påminnelse om någonting annat. Om det beständiga och långsiktiga, om hängivenhet och tron på att skapa någonting bättre för alla.”
För att se motiveringen i sin helhet, kika här.

– När vi började skissa på den nya saluhallen var det med utgångspunkten att byggnaden skulle spela en viktig roll i den nya stadsdelen Kvillebäcken och samtidigt stå sig över tiden, både designmässigt och funktionellt. Den skulle därför både vara vacker, tålig och inbjudande, säger Gustav Appell.

Kville Saluhall öppnades 2013 och drivs idag av Shamsi Naeimai. Med en yta på 1500 kvadratmeter rymmer byggnaden restauranger, caféer och en mängd butiker. Bland verksamheterna finns bland annat en ostbutik, charkuteri, fiskaffär, blomsterhandel och salladsbar, samt butiker med iransk, ungersk, grekisk och italiensk prägel. På andra våningen finns det dessutom möjlighet att slå sig ned och äta en bit mat eller ta en kaffe, både på uteterassen och restaurangdelen.

– Den nya Saluhallen vid Vågmästarplatsen är en naturlig mötesplats som knyter ihop nya och gamla Kvillebäcken. Hit lockas både Hisingsbor och övriga göteborgare för att botanisera bland butiker med råvaror från hela världen, säger Emma Hedenryd på Älvstranden Utveckling.

 

För mer information, kontakta:
Emma Hedenryd, Projektledare Älvstranden Utveckling
Tel: 031-368 96 06
Mail: Emma.Hedenryd@alvstranden.goteborg.se

Om Kvillebäcken
Kvillebäcken är en helt ny stadsdel i Göteborg. Visionerna för Kvillebäcken är att skapa en levande stadsdel där mötet mellan människor står i fokus och där invånarna kan leva klimatsmart. Allt endast 6 minuter från Brunnsparken. Nya Kvillebäcken byggs av ett byggkonsortium bestående av Bostadsbolaget, Derome, HSB Göteborg, Ivar Kjellberg, NCC, Veidekke, Wallenstam och Älvstranden utveckling. Nya Kvillebäcken är det första området som byggs utifrån Göteborgs stads högt ställda miljökrav. Läs mer på
www.kvillebäcken.se

This site is registered on wpml.org as a development site.