Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

M1:an är nominerad till Per och Alma Olssons pris

Aktuellt, Hyresgäst Publicerad 25 oktober, 2017

År 1926 testamenterade Per och Alma Olsson, ett barnlöst grosshandlarpar i Göteborg, 100 000 kronor till staden för att årligen dela ut ett pris till ”årets bästa byggnad” till den byggaktör som under förra året byggde klart hus som bäst uppfyller fondens krav på en byggnads utformning och användning.

Fonden lever fortfarande kvar och i år har de nominerat 8 stycken fastigheter som har potential att uppfylla fondens krav. Bland de nominerade finns den senast färdigställda delen av Älvstranden Utvecklings fastighet M1:an.

Från början så var det varvs- och industrikoncern Götaverken som bedrev sin verksamhet i hela fastigheten M1:an på Lindholmen men efter att det lades ner så har byggnaden förädlats och byggts om så att den ska passa flertalet olika verksamheter som idag sitter i fastigheten. Under 2016 så färdigställdes sista delen av fastigheten och restaurangen Kooperativet flyttade in. Det har blivit en fantastisk lokal som juryn i Per och Almas fond har uppmärksammat.

Juryn som består av representanter från Stadsbyggnadskontoret, Kulturnämnden, Sektion A Tekniska samfundet samt Kommunfullmäktige åker runt till alla fastigheter som är nominerade för att studera arkitekturen och dokumentera inför sitt kommande val.

Under juryns besök hos oss på Älvstranden Utveckling så visade arkitekten Dennis Lindgren från Arkitekturkompaniet runt juryn och berättade om det arbete han gjort för att försöka bevara mycket av varvskänslan i byggnaden samtidigt som lokalen ska få en känsla av en gatumiljö inomhus med en mängd olika restauranger och sittmiljöer med influenser från världens alla hörn. Rymden i lokalen och mixen av gammalt och nytt har skapat en fantastisk atmosfär som till och med har använts för att spela in SVT:s tv-produktion Sommarkväll med Rickad Olsson.

Tidigare pristagare i Per och Alma Olssons pris har bland annat varit Frölunda torg, Kuggen på Lindholmen, Avalon hotell samt Kville saluhall. Kville saluhall är också en av Älvstranden Utvecklings fastigheter och nu hoppas vi på att M1:an blir näst på tur. I början av december presenterar Kommunfullmäktiges ordförande vinnaren.

This site is registered on wpml.org as a development site.