Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

M/S Kungsholm till Götaverken?

Aktuellt Publicerad 1 juli, 2015

Sedan något år tillbaka arbetar en grupp för att få fartyget M/S Kungsholm till Göteborg, och lägga det permanent vid kaj för att bedriva konferens- och hotellverksamhet. Vi på Älvstranden Utveckling har fått frågan om möjligheten att ordna kajplats till M/S Kungsholm. Fartyget användes under sina nio år under svensk flagg (1966-1975) till kryssningstrafik och trafikerade Amerika-linjen från Göteborg. 1975 flaggades det ut till Liberia.

Det har visat sig mycket svårt att hitta en permanent plats i Göteborgs innerhamn för fartyget som ligger mitt emellan de största Stena-färjorna i storlek. M/S Kungsholm är ca 200 meter lång och 26 meter bred.

Vi har tidigare erbjudit M/S Kungsholm möjlighet till tillfällig kajplats vid gamla Götaverken under ett år – en lösning som diskuterades under förutsättning att gruppen som vill köpa fartyget kunde presentera en långsiktig lösning för permanent kajplats. Något de dessvärre inte lyckades med.

Nu vill likvidatorn för Damen Shiprepair Götaverken AB överlåta sitt hyreskontrakt för Götaverken till Key Relocation Center AB, som vill lägga M/S Kungsholm vid kaj. Likvidatorn har ställt frågan om överlåtelse till markägaren Älvstranden Utveckling AB. Damen Shiprepairs befintliga hyresavtal löper fram till 2020.

Kommer vi att godkänna överlåtelsen av hyreskontraktet?
Vi har i dag (1 juli) svarat likvidatorn för Damen Shiprepair Götaverken AB att vi inte godkänner överlåtelsen av hyreskontraktet.

Varför gör vi inte det?
Det finns flera orsaker till det, men den viktigaste handlar om att först få en acceptabel lösning på miljöfrågan på gamla Götaverken för att vi därefter ska kunna gå vidare med fortsatt varvsverksamhet. Därför är ingen permanent lösning för M/S Kungsholm möjlig där. Bottnen är kraftigt förorenad och ska saneras och det är viktigt att området är tillgängligt för vidtagande av åtgärder av ansvariga verksamhetsutövare. Att lägga Kungsholm på Götaverken utan att ha denna fråga löst är enligt Älvstranden Utvecklings mening inte lämpligt.

This site is registered on wpml.org as a development site.