Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Nordens högsta byggnad ett steg närmare förverkligande

Pressmeddelanden Publicerad 6 november, 2014

År 2019 väntas den mer än 230 meter höga skyskrapan, Karlavagnstornet, stå fullbordad på sin position på Lindholmen. Idag (torsdag 6/11, kl 14) skrevs kontraktet på de 13 000m² mark där bland annat tornet ska stå. Det är kommunala Älvstranden Utveckling AB som överlåter mark till bygg-och anläggningsföretaget SERNEKE för uppförandet av Nordens högsta byggnad.

Bakom idén till Karlavagnstornet står Ola Serneke, VD och huvudägare av SERNEKE. Arbetet har pågått i snart tio år och idag kom projektet ytterligare ett steg närmare ett förverkligande.
– Vi arbetar intensivt med det här projektet just nu och det känns extra roligt varje gång man når ett delmål och kommer närmare byggstart, säger Ola Serneke.
Daniel Åstenius, VD för SERNEKE Bygg, är den som blir ytterst ansvarig för att bygga skyskrapan.
– Jag tror att storstäder måste börja bygga högre och att få vara en del i det genom byggnationen av Karlavagnstornet är otroligt spännande, säger Daniel Åstenius.

Amerikanska arkitekter ritar skrapan
Under förra året anordnades en arkitekttävling i samråd med Älvstranden Utveckling AB och Stadsbyggnadskontoret där amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill, SOM, i team med Entasis från Köpenhamn., blev vinnarna som också ritar skyskrapan.  De lyckades på ett väldigt bra sätt kombinera en tydlig märkesbyggnad med en levande stadsdel.
– Det känns otroligt inspirerande att arbeta med en arkitektbyrå som ser det som en utmaning att bygga kostnadseffektivt, säger Ola Serneke.

Från stor småstad till liten storstad
Innan spaden sätts i marken väntar omfattande detaljplanearbete.
– Vi är väldigt förväntansfulla, säger Lena Andersson, VD för Älvstranden Utveckling AB. Staden är på väg att få sitt första riktigt höga hus, som dessutom är riktigt vackert. Förutom detta ska huset utvecklas med dialog och alla de viktiga hållbarhetsaspekterna som förtecken. Göteborg tar ett rejält steg från att vara en stor småstad till att bli den lilla storstad vi siktar på.

Tornet blir en del av Älvstaden
Karlavagnstornet är en del av ett större utvecklingsområde på Lindholmen som innehåller flera kvarter med bostäder, kontor, handel och service. Hela området ska utformas enligt Vision Älvstaden i avsikt att skapa en välintegrerad stadsdel som är hållbar i såväl ekologisk, ekonomisk och social bemärkelse som lever hela dygnet, alla dagar.

Älvstaden består av omfattande centrala områden längs älven i Göteborg, som nu omvandlas till en levande och attraktiv innerstad. Enligt det visionsarbete som tusentals göteborgare deltagit i ska Älvstaden vara hållbar och öppen för världen. Den ska vara inkluderande, grön och dynamisk och utformas så att den helar staden, möter vattnet och stärker den regionala kärnan. I Älvstaden ingår Lindholmen, Frihamnen, Backaplan, Ringön, Hisingsbron, Gullbergsvass, Centralenområdet, Skeppsbron och Norra Masthugget.

Bildkälla: Skidmore, Owings & Merill

 

Kontakt: Lena Andersson, VD, Älvstranden Utveckling AB,
tfn 031-368 96 85
lena.andersson@alvstranden.goteborg.se

Ola Serneke, VD, SERNEKE Group AB,
tfn 0706- 24 39 90
ola@serneke.se

This site is registered on wpml.org as a development site.