Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Nu läggs Frihamnspusslet!

Aktuellt Publicerad 9 november, 2015

Frihamnen i Göteborg står inför en stor förvandling. Bostäder, kontor, handel, sjukhus och skolor ska byggas i flera etapper och en tydlig struktur över områdets olika delar har utarbetas. Till nyheterna hör minst 650 tillfälliga bostäder för företag, studenter och nyanlända och att Bananpiren får ett fortsatt liv som evenemangsarena.

Om 20 år ska 9 000 bostäder och 15 000 arbetsplatser finnas i Frihamnen.- Tillsammans med service, handel, skolor, sjukhus och jubileumsparken motsvarar projektet nästan en mindre svensk stad, säger projektchef Hanna Areslätt.

Mycket ska vara klart redan till Göteborgs jubileumsår 2021 och planeringsarbetet är därför intensivt. Minst 1 000 bostäder och 1 000 arbetsplatser ska vara klara till dess. Visionen är att det ska vara en småskalig, men ändå tät, innerstadskaraktär.
– Vi tänker oss fem våningar och uppåt, med de lägsta husen närmast vattnet och den högre bebyggelsen i bakkant, säger Hanna Areslätt.

När det gäller hyresrätterna finns målsättningen att erbjuda bostäder i fyra olika nivåer, för att skapa ett blandat boende rent socialt.
– Vi har i uppdrag att undvika segregation och gräddhyllor, säger Älvstranden Utvecklings vd Lena Andersson. Det kan vi klara om en fjärdedel av lägenheterna har pressade hyror jämför med vad nyproducerat brukar kosta. Runt 5 000 för 60 kvadrat öppnar dörren för betydligt fler göteborgare än vad som normalt är fallet.

För att lindra stadens skriande brist på bostäder kommer man dessutom att snabbt komma igång med temporära boenden med inflyttning nästa höst.
– Det är så vi valt att jobba. Vi utnyttjar delar av Frihamnen till att testa nya lösningar tills alla permanenta bitar faller på plats, säger Lena Andersson.

 

Så här ser upplägget för Frihamnen ut:

 

  • Norra Frihamnspiren får det mesta av bostäder och kontor i den första etappen. Byggnationen drar igång 2017 om planarbetet går som tänkt.
  • Jubileumsparken, som redan innehåller bastu, bad, stadsodling och andra aktiviteter, ska stå klar 2021.
  • Kvillepiren och Lundbyhamnen ska få företagsboende och lägenheter för både studenter och flyktingar. Det är en lösning som ska finnas i 15 år som delvis blir flytande i hamnbassängen.
  • Yttre Kvillepiren används för tunga byggnationstransporter sjövägen.
  • Utvecklingen av Bananpiren skjuts upp och fortsätter tills vidare som arena för alla typer av evenemang.
  • Den nya bron över älven ska vara invigningsklar 2020. Man hoppas på grönt ljus från mark- och miljööverdomstolen och byggstart 2016/2017.
This site is registered on wpml.org as a development site.