Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Ny konst milstolpe i Västra Eriksberg

Pressmeddelanden Publicerad 10 juni, 2020

I Västra Eriksberg har nära 2000 bostäder, lokaler, skola, gator, torg, park och bryggor färdigställts de senaste 14 åren. I veckan överlämnade byggkonsortiet bakom Västra Eriksberg konstverket ”Minnet av en älv” till göteborgarna. Med Anja Örns skulpturer sätter byggarna punkt.

— Överlämnandet av konstverket är en symbolisk milstolpe för vårt arbete med Västra Eriksberg, säger Thomas Nygren, projektchef på Älvstranden Utveckling och en av dem som jobbat med området sedan starten.

Luleåbördige konstnären Anja Örns skulpturer ”Minnet av en älv” består av fem skulpturer i aluminium och ett videoverk. Konsten överlämnades av byggkonsortiet bakom Västra Eriksberg till Göteborgs Stad och allmänheten kan nu ta del av konstverket på Monsungatan och på webbplatsen goteborgkonst.se.


I filmen berättar Thomas Nygren, projektledare, mer om områdets utveckling.

Område med historia

Detaljplanen för Västra Eriksberg antogs 2006 och på 14 år har nära 2 000 lägenheter producerats, majoriteten bostadsrätter men även hyreslägenheter och radhus. I området finns även skola och den stora Färjenäsparken.

— Ett fantastiskt område nära vattnet med stora boendekvaliteter och fina hus, men också ett område som präglas av Göteborgs historia. Varven och sjöfarten har satt sina tydliga spår, säger Thomas Nygren.

Inte långt från Monsungatan där konstverket är placerat ståtar Eriksbergskranen, och Göteborgs industri- och varvshistoria är tydlig i hela området. I anslutning till Färjenäsparken ligger Taubeskolan, däremellan Rönnerdahls gata, Maj på Malös gata och det kanske inte är för långsökt att tänka sig att Monsungatan har något att göra med Fritiof Andersson.

Bostäderna på Västra Eriksberg är ytterligare ett steg i utvecklingen av Norra Älvstranden som sedan 80-talet gått från industriområde präglat av den gama varvsverksamheten till ett modernt bostadsområde med närhet till centrala Göteborg, älven och gröna parker.

Sedan 90-talet har hela Norra Älvstranden kontinuerligt byggts ut och det har tillkommit 7000 bostäder mellan Färjenäs i väster till Sannegårdshamnen i öster. Planeringen och utvecklingen av Göteborg fortsätter nu österut med Lindholmen och Frihamnen.

— Hela Norra Älvstranden har betytt mycket för Göteborgs expansion de senaste 30 åren, nu hoppas jag att utvecklingen kan fortsätta längs med Göta älv så att vi får stad hela vägen till nya Hisingsbron, säger Thomas Nygren.

I fjol färdigställdes de sista bostäderna i Västra Eriksberg när husen på Monsungatan stod färdiga. Alldeles vid kajkanten har 330 lägenheter färdigställts av byggkonsortiet bakom området: Egnahemsbolaget, HSB, JM, Riksbyggen, Bonava, Peab och Älvstranden Utveckling.

This site is registered on wpml.org as a development site.