Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Nytänkande uppdrag inom hållbar stadsbyggnad

Pressmeddelanden Publicerad 19 december, 2012

Lindholmshamnen - nytänkande uppdrag

Under hösten har fyra lag tävlat inom hållbara idéer och innovativ teknik för stadsdelen Lindholmen i Göteborg. Ett unikt initiativ inom stadsbyggnad i Sverige. Bland förslagen: ”Lagra solenergi i stenmjöl under husen!”

Konsortiet för Lindholmshamnen bjöd tidigt i höstas in till ett parallellt uppdrag för hållbara idéer och innovativ teknik. Fyra lag bestående av Team ÅF, Team Norconsult, Team Sydväst och Team Fojab har under hösten arbetat med idéer för att:

  • utnyttja bebyggelse i samspel med stadens energisystem.
  • använda grönska och dagvatten som resurser i stadsbebyggelsen.

–  Denna satsning är en del i vår strävan att vara ledande inom hållbart stadsbyggande i Sverige. Liknande uppdrag och tävlingar görs ofta inom arkitektur men på temat innovativ miljöteknik är det ovanligt i vår bransch, säger Erica Bengtsson, miljösamordnare på Älvstranden Utveckling.

Idéerna från de fyra lagen handlar om allt från hur man genom gröna tak och så kallade raingardens kan fördröja vattnet till hur husen kan isoleras och gårdarna vindskyddas genom att placera träd på strategiska ställen i området. Flera av lagen presenterade idéer om hur man verkligen kan använda solenergin. Till exempel skulle man kunna lagra solenergi under husen med hjälp av stenmjöl.  Läs mer om idéerna på: http://www.alvstranden.com/den-nya-staden/aelvrummet/aelvrummet-blogg/post/?post_id=3051

Om Lindholmshamnen
Lindholmshamnen ska utvecklas till en del av staden med boende i en unik och spännande miljö. Som en del av Lindholmen Science Park strävar konsortiet efter att ligga i framkant med nytänkande pilotprojekt. Med start tidigast 2014 kommer 450 lägenheter att byggas i olika storlekar, varav minst 25% hyresrätter. Drygt 3000 m² lokaler är föreslaget i området liksom en restaurang och gemensamhetslokal för de boende.

De som kommer att bygga är Peab, Skanska Nya Hem, HSB och Älvstranden Utveckling.

För mer information, kontakta:
Erica Bengtsson, miljösamordnare Älvstranden Utveckling
Tel: 070-695 95 64
E-post: erica.bengtsson@alvstranden.goteborg.se

Om Älvstranden Utveckling
Älvstranden Utveckling är ett helägt kommunalt bolag med uppgift att leda och driva arbetet med utvecklingen av Norra och Södra Älvstranden. Älvstranden Utveckling ska medverka till en mångsidig sammansättning av bostäder, arbetsplatser och rekreationsmöjligheter där det ekologiska, sociala och ekonomiska dimensionerna ska vara vägledande. Koncernens fastighetsbestånd består av sammanlagt ca 400 000 kvm uthyrningsbar yta. 
 

This site is registered on wpml.org as a development site.