Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Ökad biologisk mångfald med insektshotell på Lindholmen

Aktuellt, Hyresgäst Publicerad 28 april, 2020

Vi på Älvstranden Utveckling arbetar med hållbarhetsfrågor på många olika sätt. Senast i raden av satsningar på biologisk mångfald är det nya hotellet där endast mycket små invånare kan checka in.

Att antalet insekter minskar och att vi behöver hjälpa den biologiska mångfalden på traven är väl känt. Och att skapa ett hem där insekter kan lägga ägg och föda upp sina larver är därför ett bra sätt om man vill bidra till den biologiska mångfalden i stadsrummet.

I vår fastighetsförvaltning på Lindholmen har vi under de senaste åren haft ett tydligt hållbarhetsfokus och bland annat satsat på solceller och bikupor på taken, laddstationer för elbilar i områdena och cykelvänliga åtgärder, för att nämna några. Och nu kan vi även sätta ett insektshotell till listan. Framförallt är det olika steklar, till exempel solitärbin och humlor, som väntas flytta in i hotellet på Lindholmen. Dessa insekter är enormt viktiga för pollinationen.

En av våra fastighetsförvaltare Torgny Tennby fick idén med insektshotellet på Lindholmen från sin hemkommun Lerum där man satsat stort på detta de senaste åren.

– Jag har tagit en hel del inspiration från Lerums kommun där man satsar på något som heter Växtrum. Det handlar om att man på ett relativt enkelt sätt kan skapa förutsättningar i staden för alla de små gynnare som lever utan egna speciella samhällen, så som bi-samhällen gör. Då är det uppskattat med ett krypin där insekterna kan husera och föröka sig, säger han och fortsätter.

– Vi på Älvstranden Utveckling startade redan långt tidigare ett arbete med att skapa gröna förutsättningar i våra gamla varvsområden, så detta initiativ går helt i linje med den satsningen. Vi har tidigare skapat så kallade pocket parks, små gröna oaser, i stadsrummet här på Lindholmen. Och bikupor på våra tak, säger han.

Insektshotellet levererades i förra veckan och består av ett dött träd där man borrat olika stora håligheter där insekterna kan husera. Trädet står framför entrén till huset Galjonen på Anders Carlssons gata 14 på Lindholmen och ytterligare ett insektshotell är på gång och kommer hamna vid huset 141:an på Lindholmen.

– Det känns fantastiskt roligt att vi fått till detta och vi hoppas att våra mänskliga lokalhyresgäster på Lindholmen ska uppskatta sina nya små grannar, Henrik Gustafson, uthyrningsansvarig på Älvstranden Utveckling.

 

 

Vill ni lära er mer om insektshotell finns bra information hos Göteborgs Botaniska Trädgård.

This site is registered on wpml.org as a development site.