Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Planerna för Skeppsbron kan nu bli verklighet

Pressmeddelanden Publicerad 17 april, 2015

Byggnationen av kvarter och kajer på Skeppsbron kan nu ta fart efter att detaljplanen vunnit laga kraft. Utvecklingen av Skeppsbron är en del av Älvstaden och göteborgarnas önskan att komma närmare vattnet. Göteborgs innerstad får ett helt nytt läge vid älven med butiker, restauranger, en ny park och ett utomhusbad – där man kan ta sig ett dopp året om.

Skeppbron ska inom några år utvecklas till göteborgarnas nya spännande mötesplats vid älven, med över 400 nya bostäder och ca 30 000 kvm lokalytor för butiker, restauranger och kontor. En ny modern park, en förskola samt ett kajgarage under mark är ytterligare delar som ryms i planen. Minst 25% av bostäderna blir hyresrätter.

– Vi är många som lagt stort engagemang på planerna för Skeppsbron och nu kan de äntligen bli verklighet. Jag är övertygad om att det kommer bli en välkomnande stadsdel för alla, med fantastiska kvaliteter. En stadsdel värdig stadskärnans möte med älven, säger Fredrik Söderberg, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Redan nu pågår byggnationen av en ny spårväg i området och ett nytt resecentrum på Stenpiren. Spårvägslinjen förbinder Brunnsparken med Järntorget via Skeppsbron och här kommer spårvagnarna 1 och 9 rulla redan till hösten. I början av 2016 ska Stenpiren resecentrum stå klart. Samtidigt påbörjas nu projektering av kajgarage, kajstråket och parken som en första del i utvecklingen av kvarter och kajer på Skeppsbron.

Arbetet med detaljplanerna för Skeppsbron startade redan 2008 och grundas i ett dialogarbete där göteborgare, näringsliv och experter gett input till utvecklingen av Södra Älvstranden. Sedan dess har många engagerat sig i planarbetet för området. Exempel på idéer och synpunkter som kommit in och som finns med i den antagna detaljplanen är bevarandet av Merkurhuset och Kinesiska Muren, ett bad i älven, spårväg och ett levande kajstråk med caféer och restauranger. Och många av de inkomna idéerna kan fortfarande förverkligas.

– Nu är det upp till bevis. Många bra idéer har kommit in och det är vårt ansvar att ytterligare arbeta in dem i utvecklingen av området. Skeppsbron ska bli göteborgarnas nya vardagsrum och vi ser fram emot fortsatt engagemang och delaktighet framöver, säger Rune Arnesen, projektchef på Älvstranden Utveckling.

Älvstranden Utveckling är markägare och håller i markanvisningen tillsammans med Fastighetskontoret. Bolaget kommer ha en koordinerande roll bland aktörerna i den komplexa process som utvecklingen av Skeppsbron är.

År 2019 planeras de första kunna flytta in i bostäderna på Skeppsbron.

Se filmen om Skeppsbron

För mer information kontakta:

Fredrik Söderberg, planarkitekt stadsbyggnadskontoret
E-post: fredrik.soderberg@sbk.goteborg.se
Tfn: 031-368 15 91

Rune Arnesen, projektchef Älvstranden Utveckling
E-post: rune.arnesen@alvstranden.goteborg.se
Tfn: 031- 368 96 61

This site is registered on wpml.org as a development site.