Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Salta bad i Jubileumsparken

Aktuellt Publicerad 7 mars, 2018

Nu går det att bada i friskt havsvatten i Frihamnen. En ny testbassäng med havsvatten i anslutning till den allmänna bastun i Jubileumsparken öppnar 10 mars. Allt tack vare en saltvattenskil med rent havsvatten som sträcker sig upp i älven.

Vattnet till bassängen hämtas från den saltvattenskil som finns under det söta älvvattnet hela vägen in i Frihamnen. Vattnet pumpas in i bassängen och cirkulerar hela tiden.

-Det är många som vill kunna bada i centrala Göteborg och nu erbjuder vi möjligheten att kallbada i salt havsvatten i centrala stan, säger Jessica Segerlund, processansvarig på Älvstranden Utveckling.Utomhusbad i centrala Göteborg har länge varit i fokus. Sedan 2015 har det funnits en välbesökt bastu och en utomhusbassäng, med naturlig rening, i Jubileumsparken i Frihamnen. I hela hamnområdet råder det annars badförbud då varken badvattenkvalitet eller säkerhet för badarna kan garanteras.

-Vi tog prover på vattnet i saltvattenskilen i maj och som förväntat var det bra badvattenkvalitet, säger Anna Karlsson, oceanograf på Tyréns som tillsammans med Älvstranden Utveckling AB arbetar med testbassängen.

Saltvattenskil
När Göta älv rinner ut i Västerhavet bildas en så kallad estuarin cirkulation, där det söta älvvattnet bildar ett ytvatten som rinner ut i havet, med en motriktad ström på djupet av saltare vatten som trycks in mot staden. Det salta vattnet är samma vatten som i havet och håller lika bra kvalitet som i Göteborgs skärgård. Detta salta inströmmande vatten, den så kallade saltkilen, når hela vägen upp förbi Lilla Bommen och in i Frihamnen.

Bassängen är en meter djup och tre meter i diameter och rymmer sju kubikmeter havsvatten. Vattnet pumpas in och cirkulerar hela tiden och byts ut succesivt efter ungefär två timmar. Jubileumsparken utvecklas i samverkan mellan Älvstranden Utveckling, Stadsbyggnadskontoret och Park- och Naturförvaltningen och är en del av stadens satsningar inför 400-årsjubiléet 2021. I Jubileumsparken finns det förutom bastun och bassängerna även seglarskola, sandstrand, roller derby-bana och odlingsbäddar.
Lördag 10 mars öppnar kallbadet vid bastun i Jubileumsparken för allmänheten.

Läs mer på alvstaden.se/jubileumsparken

Jubileumsparken är ett resultat göteborgarnas önskemål inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021 och inför byggandet av Älvstaden. I medborgardialoger blev det tydligt att många vill ha grönområden och komma närmare vattnet. Jubileumsparken kan uppfylla båda önskemålen.

This site is registered on wpml.org as a development site.