Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Start för nästa steg i gestaltningsarbetet av Jubileumsparken

Aktuellt Publicerad 19 april, 2016

Den 20-21 april tar Göteborgs Stad nästa steg i arbetet med att utveckla och gestalta Jubileumsparken – Göteborgs nya mötesplats där staden möter vattnet. De tre upphandlade konsultgrupperna träffas då för första gången på plats i Frihamnen för att utforska Jubileumsparken, Frihamnen och Göteborg. De konsultgrupper som fått uppdraget att vara med och gestalta den del av Jubileumsparken i Frihamnen som ska vara klar till 2021 är Topotek1 med bland andra Landskapsgruppen, Mareld med bland andra Atelier Le Balto samt Spridd med bland andra Lovely Landskap och Studio Elin Strand.

 

Mer information om konsulterna och parken finns på www.alvstaden.goteborg.se/jubileumsparken. Parken skapas steg för steg i dialog I gestaltningsarbetet kommer konsultgrupperna utgå från att parken skapas i dialog, steg för steg och utifrån de olika hållbarhetsdimensionerna. De ska också ta hänsyn till övrig utveckling i Frihamnen, till vattnet, gemensamma ytor med till exempel förskola, skola samt kopplingar till närliggande områden som Backaplan, Ringön och Kville. Förutom konsultgrupperna ska Jubileumsparkens parkråd delta i arbetet. Parkrådet kommer att bestå av representanter från parkprocessen och personer från organisationer och civilsamhället. – Deras uppdrag blir bland annat att ge inspel när det gäller behov och vidareutveckling av funktioner, ytor, användning av befintliga strukturer samt att vara med och diskutera hur människor kommer att vilja organisera sig i Jubileumsparken från 2018 till 2021 och ännu längre fram, säger Jessica Segerlund, processledare platsbyggnad, Älvstranden Utveckling AB.

Slutpresentation i september I början av juli kommer de första förslagen till utformning att presenteras och slutpresentationen hålls på plats i Frihamnen 22 och 23 september. Därefter kommer det vara möjligt att lämna synpunkter på förslagen.

– Efter att konsultgrupperna presenterat de slutgiltiga förslagen kommer vi att diskutera med en eller flera av grupperna om vidare uppdrag för att utveckla och projektera förslagen. Målsättningen är att en mindre del ska vara klar redan till 2018, säger Amelie Sandow, projektledare etapp 2021, Göteborgs Stad, park- och naturförvaltningen. I Jubileumsparken finns redan idag en välbesökt bastu och en utomhusbassäng, seglarskola, sandstrand, ett vattenkonstverk i form av en lekplats, rollerderby-bana och odlingsbäddar.

Jubileumsparken är ett resultat av göteborgarnas önskemål om en grönare stad samt mötesplatser vid vattnet inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021 och byggandet av Älvstaden. De första etapperna av parken, som omfattar ca 30 000 kvadratmeter kring och i hamnbassängen, ska vara klar till jubileet. Därefter ska parken fortsätta utvecklas under många år med hjälp av göteborgarna.

This site is registered on wpml.org as a development site.