Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Temporära bostäder i Frihamnen – nu är det klart vilka som kommer att bygga

Pressmeddelanden Publicerad 22 april, 2016

Med start år 2016 och 2017 ska det byggas temporära bostäder i Frihamnen. Efter arrendeanvisningen i januari och beslut i Älvstranden Utvecklings styrelse i dag är det nu klart att de tre aktörerna Brofred Bygg & Entreprenad AB, Tempohousing Scandinavia A/S och Udvikling Danmark A/S delar på uppdraget.

– Vi har valt att fördela området till flera aktörer för att det ger möjlighet att skapa en god och spännande bostads- och stadsmiljö. Det bidrar också till att relativt snabbt minska den brist på bostäder som finns i Göteborg. Beslutet kommer att generera mellan 700 och 900 lägenheter, de första på plats redan i slutet av året och fördelas mellan boenden för nyanlända, student- och företagsbostäder, säger Mattias Jonsson (S), styrelseordförande för Älvstranden Utveckling AB.

Temporära bostäder i Frihamnen är en del i arbetet med visionen för Älvstaden, och strategier för att utforma en socialt blandad stad med plats för alla finns med redan från början. Självklart gäller Älvstadens vision om en blandstad – med både bostäder, verksamhetslokaler, handel, kultur och gemensamma ytor/offentliga rum – även här.

– Aktörerna som valts har presenterat väl bearbetade förslag med varierad bebyggelse och spännande inslag i form av till exempel bokaler (kombination av bostad och lokal), ateljébostäder och mötesplatser/inkubatorer, säger Jessica Segerlund, processledare i Frihamnen. Tillsammans har aktörerna en bred erfarenhet av modulbebyggelse av hög kvalitet.

De temporära bostäderna får en arrendetid på 15 år. Arrendeområdet ligger på Kvillepiren samt ute i vattnet i Lundbyhamnen. Med de flytande kvarteren blir visionen om en stad som möter vattnet, i och vid älven, en realitet.

Området ligger nära Frihamnens permanenta första etapp, den nybyggda busshållplatsen och den befintliga mötesplatsen för alla – Jubileumsparken med lekberg, odlingar, bastu och bad. På så sätt knyts bostäderna ihop med det befintliga på ett bra sätt, och skapar även kvaliteter för Frihamnen som helhet.


Valda aktörers medföljande arkiteker:

För Brofred Bygg & Entreprenad AB: DinellJohansson
För Tempohousing Scandinavia A/S: Arkitema
För Udvikling Danmark A/S: BIG (Bjarke Ingels Group)

För mer information, kontakta:
Lena Andersson, VD för Älvstranden Utveckling AB, tel 031- 368 96 85
Jessica Segerlund, Processledare för platsbyggnad i Frihamnen, tel 031- 368 96 39

Helena Wingbro Ågren, VD-assistent Älvstranden Utveckling AB, tel 031- 368 96 78

This site is registered on wpml.org as a development site.