Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Temporära bostäder i Frihamnen – nu inleds ansökningsfasen

Aktuellt, Pressmeddelanden Publicerad 28 januari, 2016

Nu söker Älvstranden Utveckling aktörer som vill bygga temporära bostäder i Frihamnen. Planen är cirka 650 lägenheter för företag, studenter och nyanlända. På både mark och vatten.

– Vi hoppas på nytänkande och innovativa lösningar – men framför allt på resurser och strategier för att bygga snabbt, säger Ulrika Palmblad Gröön, chef Fastighetsutveckling.

Projektet i Frihamnen blir en del av den framväxande Jubileumsparken och är både ett sätt att lösa Göteborgs akuta bostadsbrist och ge närområdet liv och mångfald. Älvstranden Utveckling hyr ut marken till de utvalda aktörerna i 15 år.

– Visst är satsningen tidsbegränsad, men den ger oss också nyttiga erfarenheter, säger Ulrika Palmblad Gröön, chef fastighetsutveckling. Vi kommer att lära oss mycket. De temporära bostäderna är ett sätt att testa hur vi bygger hållbart med hänsyn till stadsmässig miljö, tillgång till kollektivtrafik och möjligheter för människor att använda platsen.

Fördelningen mellan studentlägenheter, företagsbostäder och boende för nyanlända ska bli 1/3 per kategori. Hyran för företagsbostäderna blir marknadsanpassad och studentlägenheterna hyresnivå ska ligga i linje med genomsnittet för studentlägenheter i Göteborg.

– När det gäller flyktingboenden är det bruksvärdeshyran som gäller, säger Ulrika Palmblad Gröön. Vi tänker oss också ett antal mindre verksamhetslokaler i bottenvåningar.

Anbudsprocessen gäller tio lotter på sammanlagt 30 000 kvadratmeter. De ligger på Kvillepiren, mellan kajen och Kajskjul 122 på Kville-sidan och ute i vattnet i Lundbyhamnen – där det blir fråga om flytande kvarter.

Ansökningarna om en eller flera byggrätter ska vara inne senaste den 17 mars och slutgiltigt beslut väntas vara klart i april. Utvärderingen av anbuden görs av Älvstranden Utveckling och Stadsbyggnadskontoret och utgår från både kompetens och genomförandeplan.

– Tidsaspekten prioriteras när det gäller en tredjedel av aktörerna. Det krävs tempo för att komma igång, säger Ulrika Palmblad Gröön.

Anbudshandlingarna finns att läsa på här.

[infoblock title=”Ansökningstiden har gått ut” content=”Vi har fått in många intressanta ansökningar och utvärdering pågår.” linktext=”” linkurl=”http://alvstranden.com/?p=2331″ align=”full”]

För mer information kontakta: therese.thisell@sweco.se

Här publiceras frågor och svar som kommer in under anbudstiden.

Här publiceras kompletterande information om projektet

 

This site is registered on wpml.org as a development site.