Gå till huvudinnehållet
Sök på webbplatsen
 

Temporära bostäder i Frihamnen snart verklighet

Aktuellt Publicerad 18 november, 2016

Utformningen av en socialt blandad stad för alla – enligt Vision Älvstaden – är ett viktigt strategiskt uppdrag för Älvstranden Utveckling. Temporära bostäder i Frihamnen är ett exempel på det arbetet.
– Det finns ett stort behov av boende för studenter, nyanlända och företag och vi såg snabbt att Frihamnen var ett perfekt ställe att börja med, säger Ulrika Palmblad Gröön, chef Fastighetsutveckling. Dessutom är det tydligt uttryckt i vårt ägardirektiv att bolaget aktivt ska arbeta med tillfälliga lösningar i de områden vi verkar.

Ulrika Palmblad Gröön betonar att detta inte är istället för permanent bebyggelse i Frihamnen. Det temporära området gäller delar av Kvillepiren och vattnet i Lundbyhamnen – som ändå inte skulle vara aktuellt för ny detaljplan förrän i samband med Frihamnens Etapp 5. Det traditionella hade varit att hyra ut marken för industriell eller företagsmässig verksamhet under 15 års träda.

Den kreativa lösningen blev en annan: Området arrenderas ut till tre aktörer, vilket bidrar till att lindra ett angeläget bostadsbehov. Det är Brofred Bygg & Entreprenad AB, Tempohousing Scandinavia A/S och Udvikling Danmark A/S som tilldelats det tidsbestämda arrendet.

– Vi räknar med 1000-1200 mindre bostäder för studenter, nyanlända och företagsgäster. Allt kommer att knytas ihop med Jubileumsparken och ge ett helt annat liv åt området. Att Frihamnens Etapp 1 dessutom får ett större underlag till sin handel och service är en annan fördel med satsningen.

Arbetet med projektet har gått fort. Bygglov väntas inom kort och i maj siktar man på att de första flyttar in på Kvillepiren. Ulrika Palmblad Gröön menar att man klarat den tidsmässiga utmaningen och löst många frågor rekordsnabbt – och någon gång under 2018 ska bostäderna vara på plats och inflyttade för alla tre grupperna.

– Det gäller även för de 288 studentbostäderna i Lundbyhamnen, som dröjer längst eftersom det formellt sett krävs en positiv vattendom innan vi kan placera ut vad som kallas ”Urban Riggers”.

 

Bildtext: Udvikling Danmark A/S & BIG A/S

This site is registered on wpml.org as a development site.